KAVAK KAZ TİRİT YEMEĞİ

Kültür-Sanat (YSH) - YİRMİ DÖRT SAAT HABER | 04.06.2024 - 17:53, Güncelleme: 04.06.2024 - 17:53 1089+ kez okundu.
 

KAVAK KAZ TİRİT YEMEĞİ

Samsun Kavak ilçesinde yıllardan beri yaşayan ve yaşatılan kültür mirası Kaz Tirit Yemeği...

Samsun Kavak ilçesinde yıllardan beri yaşayan ve yaşatılan kültür mirası Kaz Tirit Yemeği son zamanlarda yapılan etkinlikler ile sadece Kavaklıların değil tüm Samsunluların ortak paydası olmaya başlamıştır.  TİRİT KAZI NASIL BESLENİR? Tirit kazı, özellikle Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında besiye alınır. Besiye alınan kaza, besi için özel bölüm yapılır. Bu bölümde kaz hareketsiz kalması için çevrilir ve 3 veya 4 hafta beslenir. Besi, mısır ve buğday yarması ile yapılır. Bu dönemde kazın hareketsiz kalması önemlidir. Hareketsiz kalan kaz, besi ile hem yağlanır hem de vücuttaki toksin maddelerinin vücuttan atılımı sağlanır. Böylece kaz tirit yemeği için sağlıklı besi haline getirilmiş olur. KAZ TİRİT YEMEĞİNİN HAZIRLANMASI   Kaz Tirit Yemeğinin malzemeleri; Kaz, bulgur, yufka ve undan oluşmaktadır. Kaz Kesildikten sonra tüyleri iyice temizlenir. Kanatları, pişileri yağlamak amacıyla saklanır. Kazın yağı bir bıçakla yüzülerek alınır. Karnı yarılarak iç organları ve iç yağları çıkarılır. Yüzülen kazın eti yeterince su ve tuz konarak bir tencerede pişirilir. Pişen kaz eti kemiklerinden alınarak küçük parçalara bölünür ve bir tepsiye konur. Tencerede pişen kazın et suyu bulgura konularak bulgur pilavı hazırlanır. Kaz Tirit ekmeği, buğday ununun hamurundan açılır. Küçük lokmalar haline getirilen hamur, oklava veya merdane ile ince yufka haline getirilir. Sac üzerinde pişirilen yufkalar katlanarak, üçgen şekilde sekiz parçaya bölünür. Bu işler devam ederken kazın iç ve dış yağları küçük parçalar halinde kesilerek bir tencere veya tavada eritilir. Ve kıkırdak şeklini alana kadar yağlar pişirilir. Bu yağın içerisindeki kıkırdaklar alınarak daha önce pişirilen bulgur pilavına katılır ve pilava damak tadı vermesi sağlanır. Sekiz parçaya ayrılan yufkalar eritilen kaz yağı ile bir kaşık üzerine dizilerek yağlanır. Tirit yemeği hazır hale gelmiştir. Büyükçe tepsiye önce bulgur pilavı; sonra üzerine bolca küçük parçalara ayrılmış kaz etleri konur. Tepsinin kenarına tirit ekmekleri yerleştirilir. Tirit ekmeğinin elle alınıp kaz eti ve pilavın üzerine çökertilerek yenmesi oldukça lezzetlidir. Yanında üzüm hoşafı, ekşi çalkalaması ayrı bir damak tadı kazandırır.
Samsun Kavak ilçesinde yıllardan beri yaşayan ve yaşatılan kültür mirası Kaz Tirit Yemeği...

Samsun Kavak ilçesinde yıllardan beri yaşayan ve yaşatılan kültür mirası Kaz Tirit Yemeği son zamanlarda yapılan etkinlikler ile sadece Kavaklıların değil tüm Samsunluların ortak paydası olmaya başlamıştır. 

TİRİT KAZI NASIL BESLENİR?


Tirit kazı, özellikle Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında besiye alınır. Besiye alınan kaza, besi için özel bölüm yapılır. Bu bölümde kaz hareketsiz kalması için çevrilir ve 3 veya 4 hafta beslenir. Besi, mısır ve buğday yarması ile yapılır. Bu dönemde kazın hareketsiz kalması önemlidir. Hareketsiz kalan kaz, besi ile hem yağlanır hem de vücuttaki toksin maddelerinin vücuttan atılımı sağlanır. Böylece kaz tirit yemeği için sağlıklı besi haline getirilmiş olur.

KAZ TİRİT YEMEĞİNİN HAZIRLANMASI
 

Kaz Tirit Yemeğinin malzemeleri; Kaz, bulgur, yufka ve undan oluşmaktadır. Kaz Kesildikten sonra tüyleri iyice temizlenir. Kanatları, pişileri yağlamak amacıyla saklanır. Kazın yağı bir bıçakla yüzülerek alınır. Karnı yarılarak iç organları ve iç yağları çıkarılır. Yüzülen kazın eti yeterince su ve tuz konarak bir tencerede pişirilir. Pişen kaz eti kemiklerinden alınarak küçük parçalara bölünür ve bir tepsiye konur. Tencerede pişen kazın et suyu bulgura konularak bulgur pilavı hazırlanır. Kaz Tirit ekmeği, buğday ununun hamurundan açılır. Küçük lokmalar haline getirilen hamur, oklava veya merdane ile ince yufka haline getirilir. Sac üzerinde pişirilen yufkalar katlanarak, üçgen şekilde sekiz parçaya bölünür. Bu işler devam ederken kazın iç ve dış yağları küçük parçalar halinde kesilerek bir tencere veya tavada eritilir. Ve kıkırdak şeklini alana kadar yağlar pişirilir. Bu yağın içerisindeki kıkırdaklar alınarak daha önce pişirilen bulgur pilavına katılır ve pilava damak tadı vermesi sağlanır. Sekiz parçaya ayrılan yufkalar eritilen kaz yağı ile bir kaşık üzerine dizilerek yağlanır. Tirit yemeği hazır hale gelmiştir. Büyükçe tepsiye önce bulgur pilavı; sonra üzerine bolca küçük parçalara ayrılmış kaz etleri konur. Tepsinin kenarına tirit ekmekleri yerleştirilir. Tirit ekmeğinin elle alınıp kaz eti ve pilavın üzerine çökertilerek yenmesi oldukça lezzetlidir. Yanında üzüm hoşafı, ekşi çalkalaması ayrı bir damak tadı kazandırır.

Samsun HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yirmidortsaathaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi