Adnan ÖZ
Köşe Yazarı
Adnan ÖZ
 

MISIR DEVLET BAŞKANININ TÜRKİYE ZİYARETİ!

Muhammed Mursi seçildiğinde hepimiz çok sevinmiş ve iki ülke ilişkilerinin gelişeceğinden dolayı mutlu olmuştuk. Mısır ile ilişkilerimiz beklediğimizden de iyi olmuştufakat tıpkı Suriye ile ilişkilerimiz gelişince nasıl birileri rahatsız olduysa, Mısır ile iyi ilişkilerimizden de malum çevreler rahatsız oldu. Gözlerinizi kapatın, hayal gücünüzü çalıştırın ve geçmişe kısa bir yolculuk yapalım. “Suriye ile iyi ilişkilerimiz devam ediyor ve Suriye’de iç karışıklık yaşanmamış. Mısır’da ise Mursi darbe ile indirilmemiş. Mursi’nin iktidarı devam ediyor, ilişkilerimiz ve ticaretimiz daha da gelişmiş. Akdeniz’de doğal haklarımız ile ilgili bütün dünya ile sorun yaşadığımızda Libya ile yaptığımız Münhasır Ekonomik Bölge anlaşmasının aynısını Suriye ve Mısır ile de yapıyoruz.” Evet şimdi düşünün böyle bir birliktelik olsa Akdeniz kimden sorulur? Akdeniz’de güç kimde olurdu? Hayal kurmaya devam edelim. Türkiye, Mısır ve Suriye birlikteliği devam ediyor ve bu üç ülke çıkarları doğrultusunda ortak hareket ediyor. Bu üç ülke içinde tehdit olan Siyonistler Gazze’de böyle bir soykırım yapabilir miydi? Siyonistlerin hayali olan Arz-ı Mevud,Filistin için tehdit deTürkiye, Mısır ve Suriye için de tehdit değil mi? Bunu ne zaman anlayacağız? Bu konu “Bana dokunmayan yılan istediği gibi yaşasın!” denilebilecek bir konu mu? Bunları aklıselim ve sakin bir kafa ile düşünelim. Sonuç olarak Müslümanları Müslümanlar ile kavga ettirip kimin ya da kimlerin ayrı düşürdüğünü, bu planları kimlerin yaptığını ve bundan kimlerin faydalandığını anlamışızdır herhalde. Bakıyorum da “Mısır ile ilişkilerimiz neden durdu?” diye eleştirenler şimdi de “Katil Sisi ile neden görüşülüyor?” diye eleştiriyor. Bizde Sisi darbesini eleştirmiş ve Mursi’ye destek olmuştuk fakat bölgede üzerimize oynanan oyunları görüp bu oyunu bozmak içinEsed ve Sisi ile ivedi bir şekilde görüşülmesi gerektiği fikrimizi bu köşemizde paylaşmıştık. Evet Suriye’de ve Mısır’da yaşananlar hoş değildi fakat uluslararası ilişkilerde devamlı dostluk ya da devamlı düşmanlık olmaz. Devletler bu mantıkla yönetilmez. Devletler yönetilirken belli kriterlerin yanında ülke çıkarları da göz önünde bulundurulur. Bizimde Suriye ve Mısır ile hem ortak dertlerimiz hem de ortak çıkarlarımız var. Dolayısı ile ilişkilerimizi bunlara göre planlamamız gerekecek. Malum çevreler Mısır ve Suriye ile ilişkilerimizi akamete uğratmak için içimizdeki işbirlikçileri kullanacaklardır. Bizlerin çok dikkatli olması ve söylediklerimizin nerelere gittiğini iyi tartmamız gerektiğini düşünüyoruz. Tekrar altını çizerek söylüyorum, Akdeniz’de yok sayılıp haklarımız gaspedilmeye çalışılırken sadece Libya ile yaptığımız bir anlaşma her şeyi lehimize çevirmişti. Bir şeyi eleştirirken ülke çıkarlarını da düşünelim.
Ekleme Tarihi: 09 Eylül 2024 - Pazartesi
Adnan ÖZ

MISIR DEVLET BAŞKANININ TÜRKİYE ZİYARETİ!

Muhammed Mursi seçildiğinde hepimiz çok sevinmiş ve iki ülke ilişkilerinin gelişeceğinden dolayı mutlu olmuştuk. Mısır ile ilişkilerimiz beklediğimizden de iyi olmuştufakat tıpkı Suriye ile ilişkilerimiz gelişince nasıl birileri rahatsız olduysa, Mısır ile iyi ilişkilerimizden de malum çevreler rahatsız oldu.

Gözlerinizi kapatın, hayal gücünüzü çalıştırın ve geçmişe kısa bir yolculuk yapalım. “Suriye ile iyi ilişkilerimiz devam ediyor ve Suriye’de iç karışıklık yaşanmamış. Mısır’da ise Mursi darbe ile indirilmemiş. Mursi’nin iktidarı devam ediyor, ilişkilerimiz ve ticaretimiz daha da gelişmiş.

Akdeniz’de doğal haklarımız ile ilgili bütün dünya ile sorun yaşadığımızda Libya ile yaptığımız Münhasır Ekonomik Bölge anlaşmasının aynısını Suriye ve Mısır ile de yapıyoruz.”

Evet şimdi düşünün böyle bir birliktelik olsa Akdeniz kimden sorulur? Akdeniz’de güç kimde olurdu?

Hayal kurmaya devam edelim. Türkiye, Mısır ve Suriye birlikteliği devam ediyor ve bu üç ülke çıkarları doğrultusunda ortak hareket ediyor. Bu üç ülke içinde tehdit olan Siyonistler Gazze’de böyle bir soykırım yapabilir miydi?

Siyonistlerin hayali olan Arz-ı Mevud,Filistin için tehdit deTürkiye, Mısır ve Suriye için de tehdit değil mi? Bunu ne zaman anlayacağız? Bu konu “Bana dokunmayan yılan istediği gibi yaşasın!” denilebilecek bir konu mu?

Bunları aklıselim ve sakin bir kafa ile düşünelim. Sonuç olarak Müslümanları Müslümanlar ile kavga ettirip kimin ya da kimlerin ayrı düşürdüğünü, bu planları kimlerin yaptığını ve bundan kimlerin faydalandığını anlamışızdır herhalde.

Bakıyorum da “Mısır ile ilişkilerimiz neden durdu?” diye eleştirenler şimdi de “Katil Sisi ile neden görüşülüyor?” diye eleştiriyor.

Bizde Sisi darbesini eleştirmiş ve Mursi’ye destek olmuştuk fakat bölgede üzerimize oynanan oyunları görüp bu oyunu bozmak içinEsed ve Sisi ile ivedi bir şekilde görüşülmesi gerektiği fikrimizi bu köşemizde paylaşmıştık.

Evet Suriye’de ve Mısır’da yaşananlar hoş değildi fakat uluslararası ilişkilerde devamlı dostluk ya da devamlı düşmanlık olmaz. Devletler bu mantıkla yönetilmez. Devletler yönetilirken belli kriterlerin yanında ülke çıkarları da göz önünde bulundurulur.

Bizimde Suriye ve Mısır ile hem ortak dertlerimiz hem de ortak çıkarlarımız var. Dolayısı ile ilişkilerimizi bunlara göre planlamamız gerekecek.

Malum çevreler Mısır ve Suriye ile ilişkilerimizi akamete uğratmak için içimizdeki işbirlikçileri kullanacaklardır. Bizlerin çok dikkatli olması ve söylediklerimizin nerelere gittiğini iyi tartmamız gerektiğini düşünüyoruz.

Tekrar altını çizerek söylüyorum, Akdeniz’de yok sayılıp haklarımız gaspedilmeye çalışılırken sadece Libya ile yaptığımız bir anlaşma her şeyi lehimize çevirmişti. Bir şeyi eleştirirken ülke çıkarlarını da düşünelim.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yirmidortsaathaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi